fotokuchařka aneb jak připravit lasagne a skvěle si to užít:

1.0. - předběžné přípravy

sezvěte dost šílených lidí. ukliďte byt. varujte sousedy. já měl to štěstí, že šílených lidí je okolo dost. pozvání přijali kombajn, introvert a benny. taky přišla markétka a akce se účastnila má spolubydlící hanka. martin, který celý plán původně vymyslel, nakonec musel dohánět resty v práci a nemohl se zúčastit. taky jsem původně počítal s marjánkou, ale ta v tu správnou dobu držela stráž na hranici. nákupy jsem měl ve své režii. v tescu mají jen dva druhy lasagní, vzal jsem ty nepředvařené (přečetl jsem si, že se to vařit nemá, tak co bych bral nějaké špatné?). nechtěli mi maso umlet a tak jsem pro něj skočil do hodně stylového řeznictví u nádraží (doufám, že to není nějaká zlevněnka). takže suroviny jsem měl, už o den dřív nám silvie připravila úžasné plakáty s garfieldem, takže ty stačilo vyvěsit a pole bylo připraveno...        

 

* adamm žije tady
* adamm lives here

1.01 - plakát no.1

pojďte dál...
 
pojďte dál...

1.02 - plakát no.2

už na vás čekáme...
 
už na vás čekáme...

1.03 - komplikace

labuznik.com? vareni.cz?
 
jenže pak se ukázalo, že martin nepřijde a já jsem nikdy lasagne ani nejedl, natožpak pekl! takže se muselo trochu improvizovat... recept martinovy maminky jsem měl a jinak - google to jistí ;)

1.1. - ingredience

(porce pro osm osob)

* 1 balení lasagní (500g)
* hovězí zadní mleté (600g)
* krájená rajčata v nálevu (350g)
* smetana sladká (250ml)
* mléko (250ml)
* máslo (150g)
* mouka hladká (150g)
* tvrdý sýr (350g)
* mozarella (80g) * vejce (3ks)
* cibule (3ks)
* olej stolní
* česnek (4 stroužky)
* pepř, mletá paprika, sůl, muškátový oříšek

* víno, hodně vína :)

1.11 - ingredience (fotodokumentace)

a to tam ještě není všechno!
 
(a to tam ještě není všechno!)

2.01 - první fáze - masová omáčka

maso, cibule, česnek, koření
 
utvořte si dostatečný prostor, nachystejte nádobí, naostřete nože, dejte si první skleničku vína... a hurá do toho. nakrájejte cibuli, utřete si česnek se solí, rozpalte pánev s olejem a hoďte to na ni. když to chytá správně zlatavou barvu, můžete přihodit maso, které jste předtím osolili, opepřili a opaprikovali (obecně si myslím, že by se tam dalo dát nejrůznější koření, dle vaší chuti a zásob). smažíme na prudkém ohni, dokud maso nezačne dostávat kůrku. pánev je potřeba velká, my jsme použili wok pánev. (všimněte si strategicky umístěného návodu!)

2.02 - masová omáčka - pokračování

totéž co předtím + rajčata & sýr
 
teď tam přidejte rajčata. po chvilce jsme se rozhodli doladit chuť trochou sýra (konkrétně mozarelly). jeho zbylou část zatím ostatní na směny strouhali (trvá to dlouho ;) - aspoň mně to přišlo, možná nemáme správná struhadla). po přidání rajčat a sýra zakryjte pokličkou a nechte dusit asi deset minut.

2.03 - bešamel

foto missing
 
teď přijde řada na bešamel: rozehřejte máslo, až začne prskat. pak do něj nasypte mouku... nechte chvíli opražit a pak přilévejte za stálého míchání smetanu (větší část) a mléko tak, aby to bylo hladké. přidejte (decentně!) muškátový oříšek a vejce... vařte (a míchejte a míchejte) na velmi mírném ohni asi deset minut. (přikládám důvod chybějící fotodokumentace.)

2.04 - šup s tím na pekáč

první vrstva
 
na máslem vymaštěný pekáč (ne, formy na lasagne jsme si kvůli tomu nekoupili), naklaďte lasagne. skládejte po vrstvách: nejprve bešamel (nemusíte šetřit, ještě nám zbyl)...

2.05 - šup s tím na pekáč II

druhá vrstva
 
... a pak masovou. pokračujte, dokud vám stačí lasagne. poslední vrstva by měla být bešamel, lasagne by měly (hmm... nebyly) ponořené - protože pak nebudou suché (hmm... trošku byly).

2.06 - jeden chybný krok


 
no a pak rozhodně neudělejte to, co my - nedávejte nahoru sýr a zbytek smetany. v zásadě to není špatný krok, ale měl se udělat tak o dvacet pět minut později. došlo nám to včas a sýr jsme zase oddělali... ;)

3.01 - pečeme

inside the trouba
 
do předehřáté trouby (cca 200°C) vložíme pečící nádobu, dáme si druhou skleničku vína a doufáme, že všechno dobře dopadne...

3.02 - pečeme II

outside the trouba
 
průběžně kontrolujme stav, zvláště pak, co po necelé půlhodině přidáme nahoru onu kýženou sýrovou vrstvu. (adamm a introvert berou své poslání zodpovědně)

3.03 - pečeme III (detail)

kleště coby kuchyňské náčiní
 
po přidání sýru jsme to trochu ztlumili a počkali, dokud nebude mít námi požadovanou zlatavou křupavou barvu. vzhledem ke specifikům naší trouby je odhadování teploty jakož i její regulace poněkud komplikovanější.

4. - kýžený výsledek

hurá!
 
a je to hotové. pokud se vám to povede, výsledek by měl vypadat podobně. byly moc dobré, najedlo se nás šest a dvě porce zbyly. a to jsme se nijak neostýchali :) s dobrým červeným vínem a fajn lidmi - super!

4. - kýžený výsledek (struktura)

teď dokončuju stránku a mám z toho hrozný hlad!
 
tak... tady je ještě detail na to vnitřní strukturu.
realizace: kuchařský tým adamm, hanka, kombajn, introvert.
text: adamm. foto: kombajn & introvert.
původní recept: martinova maminka.
dejte nám vědět o případných výsledcích vašeho snažení :)

(adamm AT skylined DOT org)